MCR-1 - JM Militaria

MCR-1

Hover en/of klik over/op de afbeelding voor meer details.

Beschikbaarheid: Niet op voorraad

MCR-1 (Midget Communication Receiver nummer 1) was een ontvanger wat in 1943 ontwikkeld werd door (toenmalig) kapitein John Brown van de Special Operations Executive (SOE) en gebouwd door Philco (UK). Tijdens WO2 was het bedoeld voor gebruik door de SOE, de MCR-1 werd ook een zeer populaire ontvanger bij de Verzets-groepen in veel Europese landen. Het werd in licentie gebouwd door Philco en velen werden over bezet Europa gedropt voor de ontvangst van de 'burgerlijke' uitzendingen van de BBC met het laatste nieuws in verschillende talen, toespraken van de Britse premier en andere staatshoofden en vaak gecodeerde berichten voor het verzet (bijv. om de aankomst van een VIP te bevestigen of een aanstaande dropping). De interne aanduiding voor de ontvanger was Type 36/1, maar is algemeen bekend als Midget Communications Receiver MCR-1. Het werd zowel stand-alone gebruikt als onderdeel van een compleet Jedburgh-radiostation.

MCR-1 bestaat uit de Receiver, met een geïnstalleerde Coil Pack en met drie reserve Coil Packs die aan één uiteinde kunnen worden bevestigd. Dit is een 'zelfgemaakte' Power Supply Unit (PSU). De sets werden gedistribueerd in waterdichte verzegelde blikken koektrommels, daarom kregen ze de bijnaam Biscuit Tin Receiver.

De ontvanger heeft een frequentiedekking van 150 kHz - 1,6 MHz (omroepband) en 2,5 - 15 MHz (korte golf), verdeeld over vier bereiken. Het kan worden gevoed door een gecombineerd batterijpakket (7,5 V / 90 V) of door de externe AC / DC-voedingsadapter.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »