Royal Artillery Battledress met Dienstnummer - JM Militaria

Royal Artillery Battledress met Dienstnummer

Hover en/of klik over/op de afbeelding voor meer details.

Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Originele WO2 Engelse Battledress van de Royal Artillery - 21st Army Group. Het jasje is gedateerd 1944 en gestempeld maat 9. War-department gestempeld met een M (1944). De battledress is op naam van Soldaat 'Reginald Kelsham MacLeod Crawford' met legernummer 1708875. Hij was geboren South Tottenham en tijdens de oorlog woonde hij in Wood Green. Het jasje heeft motschade, buiten dit geen schade. Interessant jasje, aangezien er een legernummer in het jasje staat is dit te researchen.

De 21e Legergroep stond onder bevel van Veldmaarschalk Bernard Montgomery. Oorspronkelijk vielen alle grondtroepen tijdens Operatie Overlord onder de 21e Legergroep. Toen een aanzienlijke Amerikaanse legermacht in Normandië was geland werden de Amerikaanse eenheden samengebracht in de 12e Legergroep onder generaal Omar Bradley. De 21e Legergroep behield alleen nog het Britse Tweede Leger en het Eerste Canadese Leger.

Tijdens de gevechten in Normandië was de 21e Legergroep onder andere betrokken bij de Slag om Caen en gevechten om de Falaise-Pocket. Na Operatie Dragoon vormde de 21e Legergroep de linkerflank van de geallieerde opmars in Noordwest-Europa. Het werd verantwoordelijk voor de verovering van de havens en het uitschakelen van de V-1 en V-2–lanceerbases die langs de kusten van Frankrijk en België lagen. Op 4 september 1944 werd de Belgische havenstad Antwerpen veroverd.

De 21e Legergroep speelde een belangrijke rol tijdens Operatie Market Garden. Na het mislukken van Operatie Market Garden was de Legergroep betrokken bij de Slag om de Schelde. Tijdens de Slag om de Ardennen werden de Amerikaanse eenheden (Amerikaanse Eerste Leger en het Amerikaanse Negende Leger) ten noorden van Ardennen overgeheveld naar de 21e Legergroep. De reden was dat het hoofdkwartier van de Amerikaanse 12e Legergroep die ten zuiden van de Ardennen lag door de Duitse aanval werd af gesneden van de Amerikaanse eenheden ten noorden van de Ardennen. Na de slag keerde het Amerikaanse Eerste Leger terug naar de 12e Legergroep en bleef het Amerikaanse Negende Leger langer onder bevel staan van Montgomery’s 21e Legergroep.

Tussen 14 en 27 januari 1945 was de 21e Legergroep betrokken bij Operatie Blackcock. Na de succesvolle operatie waren de eenheden van de legergroep betrokken bij Operatie Veritable en Operatie Grenade. Tijdens Operatie Plunder staken het Britse Tweede Leger en het Amerikaanse Negende Leger op 13 maart 1945 de rivier de Rijn op verschillende plaatsen over. 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »